top of page
blokken stapelen

Intelligentieonderzoek

Maakt u zich zorgen over de ontwikkeling van uw kind en/of er zijn vragen over de leercapaciteiten van uw kind? Dan kan een intelligentieonderzoek helpend zijn. Intelligentie is meer dan alleen een cijfertje. Tijdens de afname vindt er een brede observatie plaats waar onder andere wordt gekeken naar concentratie, taakgerichtheid en werkhouding. Ook facetten van omgaan met makkelijke en moeilijke opdrachten, oplossingsvermogen, motivatie en mogelijke faalangst worden geobserveerd.

 

Er wordt gebruik gemaakt van de WPSSI-IV-NL (2;6-7 jaar) of de WISC-V-NL (7-12 jaar). Dit zijn de twee meest gebruikte intelligentietesten in Nederland. Beide testen zijn recent volledig geactualiseerd en aangepast op de huidige normen en belevingswereld van het kind. In de praktijk werken wij met de digitale versie van de testen. Dit betekent dat de test wordt afgenomen op twee Ipads (een voor het kind en een voor de testleider). Bij een aantal subtests moet er nog gebruik worden gemaakt van fysiek testmateriaal (zoals puzzels en blokjes). Het voordeel van een digitale afname is dat de testleider zich volledig kan focussen op het kind omdat alles overzichtelijk en duidelijk wordt geregistreerd op de Ipad. Hierdoor hoeft de testleider minder op te zoeken en op te schrijven. Dit werkt tevens tijdbesparend. Daarnaast is het werken op de Ipad motiverend voor kinderen omdat de moderne technologie aansluit bij hun belevingswereld.

De verkregen informatie van het intelligentieonderzoek vormt samen een onderzoeksrapport met adviezen voor uw kind. Het rapport wordt in een adviesgesprek met u besproken.

bottom of page